Zdroj: https://obec-kaliste.cz/hasici/aktualne/pozar2012  •  Vydáno: 24.3.2012 13:58  •  Autor: SDH Kaliště

Požár chalupy čp.44, Kaliště 24.3.2012

Požár chalupy čp.44, Kaliště 24.3.2012Šest jednotek hasičů bojovalo v noci na sobotu s rozsáhlým požárem chalupy v obci Kaliště na Jihlavsku. Plameny za sebou zanechaly majetkovou škodu v předběžné výši 300.000 Kč.

Hlášení o požáru přijalo Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina v 01:42 hod. K požáru vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice Telč, kterou posílily jednotky sborů dobrovolných hasičů z obcí Kaliště, Batelov, Počátky, Žirovnice a Horní Dubenky.

 
Několikametrové plameny šlehající z chalupy byly viditelné již z dálky. Hasiči na likvidaci požáru nasadili několik vodních proudů. Pod kontrolu se jednotkám podařilo požár dostat v 03:00 hod.
 
Hasiči dále provedli rozebrání požárem zasažených konstrukci a dohašení ohnisek. Počet zasahujících jednotek byl postupně redukován. Úplná likvidace požáru proběhla před sedmou hodinou ranní. Dohled nad požářištěm převzala místní jednotka sboru dobrovolných hasičů.

Příčinou vzniku požáru byla s největší pravděpodobností nedbalost.

(zdroj textu: Tiskové zprávy HZS Kraje Vysočina)

 

Nás sbor byl u tohoto požáru jako první (zahájení hašení 1:45 - 3 minuty po zavolání tísňové linky 112). Zdrojem vody byla požární nádrž v horní části obce. Nasazena byla požární stříkačka PS12 a zapojeny dva hasící proudy. Po příjezdu ostatních sborů byl požár předán jednotce HZS Telč. V 5:00 bylo místo požáru předáno zpět nám. Po 12 hodin (do 17:00) jsme zajišťovali dohled nad místem požáru.